Ako vybrať výrobník zmrzliny?

V lete povinnosť, v zime delikatesa. Milovníci zmrzliny vedia, že na gelato alebo sorbet sa čas nájde vždy. Pre kvalitu ale nemusíte chodiť von, skvelú zmrzku si vďaka výrobníku zmrzliny pripravíte aj doma. Vďaka čerstvým ingredienciám hravo prekonáte mrazené nanuky a vaničkové zmrzliny a urobíte radosť všetkým členom domácnosti.

V lete povinnosť, v zime delikatesa. Milovníci zmrzliny vedia, že na gelato alebo sorbet sa čas nájde vždy. Pre kvalitu ale nemusíte chodiť von, skvelú zmrzku si vďaka výrobníku zmrzliny pripravíte aj doma. Vďaka čerstvým ingredienciám hravo prekonáte mrazené nanuky a vaničkové zmrzliny a urobíte radosť všetkým členom domácnosti.

Doba čítania 3 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Ktorý typ výrobníka zmrzliny je pre vás?

Samochladiaci

Samochladiace výrobníky vynikajú hlavne sebestačnosťou. Po pridaní zmesi začínajú okamžite miešať a chladiť, aby zmrzlina vznikla čo najrýchlejšie. Celkovo ide o profesionálnejší stroj, ktorý je však drahší a horšie skladovateľný.

  • Vďaka kompresoru pripraví zmrzlinu kedykoľvek

  • Vyrobí viac ako jednu várku zmrzliny denne

  • Udrží zmrzlinu dlhšie v chlade

  • Dlhšia príprava zmrzliny

  • Energeticky a cenovo nákladnejší

  • Vyžaduje väčší priestor v kuchyni

S vyberateľnou nádobou na chladenie

Výrobníky s vyberateľnou nádobou sú jednoduchšie zariadenia pre nenáročných. Chladiacu nádobu musíte pred prípravou chladiť v mrazničke, čo trvá niekoľko hodín. Prakticky teda nemožno vyrobiť viac ako jednu vaničku denne. Zariadenie je ale výrazne lacnejšie a ekologickejšie ako náprotivok.

  • Lacnejšie a skladnejšie zariadenia

  • Pripraví zmrzlinu o niečo rýchlejšie

  • Menšia spotreba energie

  • Len jedna várka zmrzliny denne

  • Nádobu musíte niekoľko hodín vopred schladiť

  • Nedokáže udržať zmrzlinu chladnú

Najdôležitejšie parametre

Príkon

Príkon vám prezradí, koľko energie si prístroj berie zo siete. Pri menších modeloch s príkonom menším ako 135 W môžete čakať nižšiu spotrebu, vykúpenú o niečo nižšou rýchlosťou a väčšinou aj kapacitou misy . Väčšina bežných výrobcov oboch typov potom osciluje medzi príkonom 135 až 230 W. Hodnoty nad 250 W sú vyhradené pre rozmerné modely určené na profesionálne použitie v cukrárni alebo cateringu. Len náhodou sa medzi nimi objavuje aj zopár domácich prístrojov.

Objem misy

Objem je pre vás dôležitý, ak sa chystáte vyrobiť viac zmrzliny naraz. Do najmenších kusov sa síce zmestí menej ako 1,2 l zmrzliny, sú však ľahké, skladné a bez problému ich prinesiete napríklad k priateľom na večierok. So zásobníkmi od 1,2 do 1,8 l už pripravíte slušnú porciu zmrzliny pre niekoľko ľudí. Ak máte doma naozaj nadšencov zmrzliny, siahnuť môžete aj po modeloch s objemom 2 až 10 l. Všetky prístroje nad 10 l už patria do cukrárne alebo kaviarne, kde sa rozhodnete točiť zmrzlinu.

Aj takto môže vyzerať domáca zmrzlina.

Najdôležitejšie funkcie

Čo všetko môžete od výrobníka očakávať, určí hlavne zvolený typ zariadenia. Väčšina z nich ponúka:

  • Programy na viac typov zmrzlín – páči sa smotanová, sorbet alebo mrazený jogurt?

  • LCD displej – jednoduchšie ovládanie vďaka prehľadnému displeju s funkciami

  • Časovač – spustenie/zastavenie programu podľa časových možností

  • Automatické chladenie – samochladiace modely zvládnu krém po dokončení držať chladný

  • Automatické vypnutie – už žiadne zbytočné plytvanie prúdom

  • Príslušenstvo – servírovacia špachtľa a nádobky na správny pomer prísad

Niektoré výrobníky nesklamú ani v otázke designu

Ako správne vyrobiť zmrzlinu?

Príprava zmrzliny nie je zložitá, nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek výrobník. A keby ste si náhodou nevedeli rady, riaďte sa niekoľkými základnými krokmi:

  • 1) V prípade, že vlastníte zariadenie s chladiacim médiom, je potrebné ho 12–24 hodín pred prípravou dôkladne zmraziť. Majitelia samochladiacich prístrojov tento krok preskočia.

  • 2) Pridajte do miešacej nádoby ingrediencie, ideálne rozmixované a vychladené. Napr. na smotanovú zmrzlinu odporúčame pridať smotanu, jogurt, sladidlo a prísady zvolenej chuti (ovocie, vanilka, čokoláda, pistácie).

  • 3) Zvoľte správny program a spustite mixovanie.

  • 4) Metličky v nádobe začnú premiešavať zmes, aby bola krásne krémová a hladká. Chladenie sa postará o správnu teplotu a konzistenciu. Vám stačí iba kontrolovať priebeh.

  • 5) Za pár desiatok minút bude labužnícka zmrzlina na svete.